Friday, June 4, 2010

memaafkan

Selagi kau tidak bahagia dengan kebahagian orang lain, itu petanda kau sendiri tidak bahagia. Pujuk dirimu bahagia apabila melihat "musuh-musuhmu" bahagia. Wahai diri, ingatlah..segala gerak dan laku makhluk adalah dengan izin Allah jua..

Jika datang orang "menghadiahkan" air mata..Allah sedang mendidikmu tentang sifat sabar. Jangan dilihat manusia yang menjadi "sebab", lihat dengan mata hati yang Allah jua yang menjadi "musabbil asbab". Jika kau disakiti dia, Dia sedang mengajarmu erti redha.

Firman Allah bermaksud :
"Tolaklah kejahatan dengan sebuah kebaikan. Nescaya engkau akan dapati musuhmu akan menjadi seolah-olah saudara" - Surah Fussilat : 34

Kini hatiku tertanya-tanya lagi..siapa aku, yang begitu sukar memaafkan? Tuan? Tuhan? Aku hanya hamba! Sedangkan Dia Sang Pencipta itu Maha Pemaaf, Maha Pengampun, siapa aku yang kerdil untuk berdendam? Ya Allah..ampunkan aku..

*petikan dari majalah Nur, Buku Di Mana Dia Di Hatiku, hasil tulisan Pahrol Mohd Juoi.* 

Sunday, May 23, 2010

morning

hey..morning! it's 7.32 a.m on sunday morning!! haha, mcm xpecaye aku blh plk nk update blog pepagi cam nih.hari ahad plk tuh!.slalu takat bukak then off blk dan mungkin meneruskn mimpi2 yg tidak indah sekejap lps solat subuh..erkk, mcm anak dara pemalas plk bunyinye..heee, kjp je la tp..eceh..u better believe me la weh..hehe

kalau aku berblog ni..tau2 je la kan..mst nk luahkan perasaan hati yg terpendam nih..sama ada sedih@happy..haha..biase la kn aku ni dramatic sket..my handphone br je rosak..huhu, last month terjatuh dlm air, anta kedai igtkn blh baiki last2 smlm after 1 month di hantar ke kedai utk dibaiki org kedai tu call kate rosak xleh baiki..huhu..sedey sgt2..aku rasa itulah hp yg plg mhl aku penah beli kot..(xde la mhl mane pn, just an expression sbb xpnh beli handphone lebih mhl dr rm600! sblm2 ni pkai hp cikai2 je kot) dh lah tu, mcm2 lg benda yg berlaku kt aku..huhu..kadang2 bile dh byk sgt benda yg terjadi dlm hidup kite pada satu2 masa..kita akan tertanya2 apa lagi la yg nk berlaku lps ni..

lagi satu, kadang2 kita rasa kita kenal org tu..btl2 kenal..tp sebenarnya kita xknl lgsg org tu..myb not entirely..knp aku sering jmpa dgn org yg mcm ni who keep on disappointing me..hmm..

eee, tadi rs mcm byk sgt yg nk tulis..tp bile dh taip, xde benda plk yg nk kuar..mmg aku xpandai nk susun ayat laa..tskkk...bygkn aku start tulis pkul 7.32 td..n now it's 8.07 a.m...byk ni je aku blh tulis??? huhuhu..xberseni btl la aku ni..

Tuesday, April 20, 2010

bahagialah wahai hati

kenapa ye..susah sgt aku nk dapatkan yang satu itu..rasa-rasanya dah bertahun aku mencari, menyendiri mencari yang satu itu..tp masih lagi belum jumpa..entahlah..aku buntu..aku xpandai berkata-kata..aku tak reti nk tulis ayat-ayat indah utk dibaca, kadang-kadang mcm aku tak reti nak meluahkan segala yang terbuku..tp, dlm hati ni hny tuhan shj yg tahu..perit pedihnya segala yang ku tanggung..aku cemburu..cemburu pada mereka yg mampu utk menyusun bait-bait indah menjadi ayat yg cantik dan lunak utk dibaca dan didengar..mereka seolah-olah meluahkan yg terbuku di hati melalui ayat yg indah itu..tp aku? mungkin juga sebenarnya aku tidak kisah..mungkin juga sebenarnya aku bersikap tertutup..sebab itu aku tidak kisah bila blog aku tidak terlalu dikunjungi, sbb aku tahu, apa yg aku tulis di sini tidak indah utk dibaca..semuanya hanya ayat rapu aku meluahkan rasa yg terpendam yang kebanyakannya perasaan sedih dan kecewa dan mungkin juga keluhan-keluahan aku melepaskan lelah di hati..

aku letih..sangat-sangat letih..hanya itu yang aku mampu ungkapkan..terlalu letih dengan satu-satu perkara yang menimpa aku..tak layakkah utk aku bahagia?? kenapa susah sgt utk aku dapat yg satu itu? yang bernama "bahagia" ? tidak, bukan aku tak menghargai apa yang ada di depan mata,bukan aku tak nampak org sekeliling aku sampai aku sanggup utk merungut di sini betapa tidak bahagianya aku..tidak, bukan begitu..aku bahagia di samping keluarga tercinta,sahabat2 yg sering menjadi peneman di kala sunyi, pemberi semangat tatkala aku amat memerlukan..tp, hati kecil ini sering merintih, mungkin juga bertanya bilakah aku akan bertemu dengan "bahagia" yang itu?ya, aku cemburu..cemburu pada mereka yg sedang menanti hari2 bahagia..aku juga ingin seperti itu..tp,seolah-olah tiada jalan utk aku ke situ..

kenapa pada saat aku ingin dapatkan bahagia, seringkali bahagia itu pergi dari aku..kenapa mst dia pergi..aku inginkan bahagia itu..sangat2 aku inginkan..ya tuhan, hanya Engkau shj yg mengetahui perasaan hatiku..pedih peritku..penat lelahku..permudahkanlah Ya Allah..bagiku utk menemui jalan bahagia itu..sesungguhnya pada saat ini aku terasa teramat letih..berikanlah kekuatan padaku..janganlah Engkau biarkan aku mensia-siakan air mata ini pada perkara yang tidak mendatangkan kebaikan kepadaku..teguhkanlah hatiku..permudahkanlah jalan menemui bahagia itu buatku Ya Allah..hanya pada-Mu tempat aku merintih..aku pasrah..

Monday, April 12, 2010

::rindu::

aku rasa rindu..rindu sgt2...tapi..perlu ke aku rindu..huhuhu..rindu pada sape?? rindu pada seseorang..alahai..tp xpe, akan aku cuba utk tidak merindui dia..aku perlu hargai apa yang ada di depan mata..aku perlu hargai org2 yg berada di sekeliling aku..bukan dia..bukan dia..T__T

ouch..it hurts missing someone from the past..thinking how life's would be if that person is here right by my side now..setiap dugaan akan menjadikan kita lebih tabah as!! igt tu! tak mungkin DIA turunkan ujian atau dugaan jika dalam pengetahuan-NYA kita tidak mampu..tabahlah..kuatlah..jgn difikirkan sgt benda2 yg dh lepas..jgn difikirkan sgt sikap2 negatif org2 disekeliling ko tu!! siapa diaorang nk judge ko?! biarkan mereka dgn sikap negatif mereka asalkan ko tak ganggu hidup mereka..i love myself..yess..moga aku terus tabah..insyaAllah..aminnn...

Friday, March 19, 2010

hi all..

hmm, recently mcm xde mood nk berblog or buat ape pn..rasa mcm da lost interested in everything..shopping used to make me happy when when i'm down..but i guess not anymore..huuu..the same question asked.."what happen to me??" *sigh*...i've been a lot of "sigh-ing" lately..why la..aiyohh..need the spirit!! aiyakkss...myb sbb byk sgt benda yg berjalan n berlaku dlm satu ms buat aku jd mcm blur..huhhh~ kdg2 tanpa apa2 sebab rasa mcm nk menangis..huhuhu..emosi tak stabil?? myb..pms kot..tp..kalau xdkt time period pn mcm sama jek..jerawat pn da start naik da nih..adoyaii..

my heart can't take it anymore laa..huuu~ plss..plss..plss..make this feeling go a way!! waaaa...even now rasa mcm nk nangis jek...i miss 2 org bdk kecik tu, hakim n ecah..kalau dorang ade, myb i am too occupied with them so tak terasa la sgt perasaan yg melanda di jiwa skg nih..T__T
cuti da nk abes, cuti pn mcm xde bt ape jek..keje2 yg di bwk blk pn mcm tertangguh jek..esok da sabtu..hishhh!!! bile la aku nk jd cergas blk ni..asyik rasa tak semangat jek..

hmm, recently i've join satu company ni utk buat duit sampingan..alhamdulillah dpt la duit tambahan selain drpd gaji sebagai cikgu..anyway, if ade anyone yg interested utk tau blh la contact saye..it's easy actually n fun also selain drpd dpt income bulan2..hope that would cheer me up~  

Friday, January 8, 2010

life is complicated huhh!!

i feel sad today  =( ..huhuhu...xtaw la knp, maybe sbb letih kot tak?? rasa down je la..huuuhuuuhuuu...nak buat ape pn mcm xde mood je..waaaa..sedey je...ape yg blh hilangkn rasa sedey ni ek..tgk tv cite lawak pastu gelak kuat2 walopun xlawak?? mkn byk2, sumbat semua msk perut walopun da rs senak??? mkn cekelat cadbury,zip dan segala mcm jenis cekelat smpai rongak semua gigi??? huuuu...

semalam ternampak sesuatu..err, ternampak ke mmg saja nk nmpk tah..lps ternampak yg sesuatu tu terus je rs sedey n down sket..hukhukhuk..sblm tu ade plk benda2 yg telah membuatkn diri sendiri rs sedey n tak bersemangat serta tak yakin..*sigh*
sedih tak kalau kite dh berusaha sedaya upaya tp alih2 usaha yg kite lakukan tu dipandang sepi dan dinilai sebelum nmpk hasilnye..sebaiknye bg la kata2 semangat pada org2 yg sedang berusaha dgn gigih dan walopun hasilnye kurang memuaskan sekurang2nye die da berusahakan..

kadang2 aku rs mcm nk berhenti je..berhenti ape?? berhenti jd diri sendiri..letih la..tp mana blh kite berhenti jd diri sendirikan..i mean dah itu diri kite..kalau kite sendiri tak sayang dan cintakan diri sendiri siape lagikan??oohh, ye..selain daripada family yg tersayang la..hmm, tp itu kdg2 je la, the fact is..i LOVE myself..mungkin ada yg tak blh terima cara aku, tp by time to time aku akan cuba utk perbaiki diri..malah aku rasa selama 24 thn nk msk 25 thn aku hidup ni, dh mcm2 yg aku lalui..i've gone through A LOT..yes, indeed. kite mmg akan berubah sedikit demi sedikit melaui pengalaman2 hidupkan..menjadi matang..erkk, matang ke eh..heee, yg itu, biar org2 yg berada di sekililing aku yg decide, org2 di sekeliling yg sgt2 mengenali dan memahami diri aku...iaitu family dan kwn rapat..bknnye kwn yg dtg hny kejap, lps tu blah mcm tu je..tu bkn kwn namanye..tu kenalan..

*sigh*...*sigh*... n *sigh*...again...

huuuuhhh...i need to set a goal in my life..tp semuanye dh set dh..just tak tercapai je lagi..bile la nk tercapai ni..adoyaiii...waaaaaaaaaaaa....down gile rase...hukhukhuk...nak tido mls plk, awal g ape..baru dkt pukul 11 pm, esok cuti plk tu..hehhh, rancang nk bgn lmbt sket kot..tp...nk ajak along g buat rawatan resdung la plk kt tambun pepagi esok..haihhh...kene bgn awal jgk le..huuuuuuu~

# i'm down...#

p/s : i need YOU!!! if only u could hear...*sigh*...(again..what happen to me???  *sigh*)

Wednesday, January 6, 2010

saye nk....tito =(

huuuuuu...aku angantok!!! tp topic yg nk diajar math f6 xstudy lg...huhuhu, ngantoksnye saye~ Mahu tido blh takkk...huuuuuu~~ kroihhh...kroihhh..~~